Grundopskriften har jeg fået fra Merete (tak for det) og jeg har eksperimenteret med forskellige udgaver.
En håndfuld mandler hakkes forholdsvis fint i foodprocessor el.lign.
Kør videre, mens du tilsætter gode økologiske dadler (tag lige stenene ud først) - én ad gangen - indtil massen akkurat hænger sammen.
Rul kugler i mundret størrelse.
Mandlerne kan udskiftes/kombineres med forskellige nødder og begge dele kan med fordel ristes. Jeg prøvede hasselnødder, usaltede jordnødder og valnødder. Jordnødderne har en lidt for rå og jordet smag efter min mening, så det gør jeg nok ikke igen. Jeg lavede også en portion med en hel del kokos i.
Dadlerne kan erstattes af eller kombineres med anden tørret frugt. Jeg forsøgte mig med figner, svedsker og abrikoser...
Og så skal der smages til
Mandel/daddel blandingen er ret neutral og egner sig rigtig godt, hvis du gerne vil have smagsgiverne til at dominere indtrykket. Smagsgiverne kan enten blandes i selve massen eller 'rulles på'. Hvis du bruger mere hidsige ting at rulle kuglerne i, er det en god ide at blande dem med et vist kvantum flormelis.
Merete rullede sine mandelkugler i råt lakridspulver - det smager forrygende godt!
Jeg prøvede også med hhv. appelsinskal, ingefær, kanel, kakao og selvfølgelig kokos. Næste gang vil jeg prøve med lime- eller citronskal - og måske lidt nelliker til næste jul? Jeg har også en idé om at en smule karry kunne give et interessant pift...